Wednesday, January 12, 2011

Seperti yang kita tahu Arsenal adalah sebuah kelab yang diasaskan di London. Di ibu kota England ini sahaja terdapat 15 buah kelab professional. Entri kali ni aku nak kongsikan dengan korang fanbase kelab-kelab ini. Mari kita lihat pada peta dibawah dan sila klik untuk saiz gambar lebih besar.

Taburan penyokong bolasepak di London
Berdasarkan dari gambar rajah peta diatas, kita dapat lihat taburan penyokong Arsenal yang berada dibahagian Utara London dan dikelilingi oleh Tottenham, Chelsea, Milwall dan Barnet yang merupakan kelab feeder Arsenal.

Di antara empat kelab tersebut, Tottenham merupakan musuh tradisi kita berikutan berada di lokasi yang berdekatan di Utara London. Di sebelah Timur London, kebanyakan penduduknya merupakan penyokong West Ham sementara di sebelah Barat pula dipenuhi dengan penyokong Chelsea.

Peta ini dihasilkan oleh footballderbies.com dan masih lagi belum lengkap sepenuhnya. Gambar rajah taburan penyokong mungkin akan berbeza setelah dikemaskini hasil dari maklum balas dan kajian yang dijalankan.

Kredit kepada: qprdot.org

Reaksi anda:

5 comments:

  1. Good info!
    Yang aku tau hanya spurs and chelsea je jiran!

    ReplyDelete
  2. yeah.. tp nampak mcm fans chelsea ngan west ham lg byk..

    ReplyDelete
  3. london ni agak2 besar mane eh???
    besar KL ade?

    ReplyDelete
  4. Hasil carian di Wikipedia,

    London 1752.1 km persegi
    KL 243.65 km persegi
    Melaka 1650 km persegi

    so London tu lebih kurang besar mcm Melaka lah..

    ReplyDelete
  5. ohhh..
    thank u #4....
    besar gak london tu...

    ReplyDelete