Thursday, September 2, 2010

Musim 2010/11 bermula dengan peraturan baru
Bermula dari musim ini, Premier League telah memperkenalkan peraturan yang menetapkan setiap kelab Liga Perdana menyenaraikan 25 pemain serta pemain berstatus 'Home Grown' yang layak untuk beraksi dalam perlawanan liga dan piala di England.

Antara isi kandungan peraturan tersebut:
  • Setiap kelab harus menyerahkan senarai pemain sebelum 5pm pada 1 September setiap musim. Dalam senarai 25 pemain tersebut, pemain yang tidak memenuhi kriteria 'Home Grown' tidak boleh melebihi dari 17 orang. Selebihnya, haruslah pemain 'Home Grown'.
  • Pemain 'Home Grown' bererti pemain yang tidak mengira bangsa atau umur, yang telah didaftarkan pada mana-mana kelab berdaftar dengan Persatuan Bolasepak atau Persatuan Bolasepak Wales untuk jangka masa tiga musim atau tiga tahun, tidak kiralah terus menerus atau tidak, sebelum umur pemain tersebut mencapai 21 tahun.
  • Sebarang perubahan kepada senarai 25 pemain tersebut hanya boleh dibuat pada tempoh jendela perpindahan dibuka.
  • Pemain dibawah umur 21 tahun layak bermain walaupun tidak tersenarai dalam senarai 25 pemain.
  • Bagi musim 2010/11, pemain yang dikira sebagai bawah 21 tahun adalah mereka yang lahir pada atau selepas 1 Januari 1989.
Senarai 25 Pemain Arsenal 2010/11
1. Almunia, Manuel
2. Arshavin, Andrey
3. Bendtner, Nicklas
4. Chamakh, Maroune
5. Clichy, Gael 
6. Denilson, Pereka Neves
7. Diaby, Vassiriki Abou
8. Djourou-Gbadjere, Johan Danon
9. Eboue, Emmanuel
10. Fabianski, Lukasz
11. Fabregas Soler, Francesc
12. Koscielny, Laurent
13. Mannone, Vito
14. Nasri, Samir
15. Rosicky, Tomas
16. Sagna, Bacary
17. Song Bilong, Alexandre Dimitri 
18. Van Persie, Robin
19. Vermaelen, Thomas
20. Squillaci, Sebastien

* Nama yang diterangkan dengan warna oren adalah pemain berstatus 'Home Grown' dan berumur lebih 21 tahun.
* Gibbs, Ramsey, Vela, Walcott dan Wilshere diletak pada senarai pemain bawah 21 tahun untuk menjimatkan senarai 25 pemain.

Pemain bawah 21 tahun
Afobe, Benik
Aneke, Chukwuemeka Ademola Amachi
Angha, Martin Yves
Ansah, Zak Andy
Barazite, Nacer
Bartley, Kyle
Bihmoutine, Samir
Boateng, Daniel
Botelho, Pedro Roberto Silva
Brislen-Hall, George
Bunjaku, Alban
Campbell, James Andrew
Charles-Cook, Reice Jordan
Coquelin, Francis
Cruise, Thomas Daniel
Deacon, Roarie
Eastmond, Craig Leon
Ebecilio, Kyle Stephen Joel
Edge, James Michael
Emmanuel-Thomas, Jay-Aston
Evina, Cedric David
Freeman, Luke Anthony
Frimpong, Emmanuel Yan
Galindo, Samuel
Gibbs, Kieran James Ricardo
Glasgow, Benjamin Luke
Hajrovic, Sead
Henderson, Conor Alan
Hoyte, Gavin Andrew
Lansbury, Henri George
Martinez, Damain Emiliano
McDermott, Sean
Meade, Jernade Ronnel
Miquel-Pons, Ignasi
Monakana, Jeffrey
Monteiro, Elton Almada
Murphy, Rhys Philip Elliot
Nordtveit, Havard
Oldfield Spence-Neita, Nigel Paul
Ozyakup, Oguzhan
Ramsey, Aaron James
Randall, Mark
Rees, Joshua David
Roberts, Philip James
Shea, James
Smith, Steven Robert
Sunu, Gilles
Szczesny, Wojciech Tomasz
Traore, Armand
Vela Garrido, Carlos Alberto
Walcott, Theo James
Watt, Herschel Oulio Sanchez
Webb, Callum Taylor
Wilshere, Jack Andrew
Wynter, Jordan James Cecil
Yennaris, Nicholas

*Nama pemain yang diterangkan adalah pemain dari skuad utama.

Sumber: premierleague.com

Reaksi anda:

Tagged:

5 comments:

  1. chelsea daftar 19 players jer utk 25 players tu..
    dorang mmg bernasib baik la tentang injury2 ni..
    haihhh..

    ReplyDelete
  2. dorang team yg 'kuat'.. sikit2 je dah..pttnya x pyh 19..sorg je ckup..

    ReplyDelete
  3. arsenal listed kan 76org players termasuk under 21...
    hhahah..
    gila babeng...

    ReplyDelete
  4. saje nak menganjeng premier league tuh.. semua nama budak2 dia taruk..
    hahaha..

    ReplyDelete
  5. hahah..
    tau takpe..
    sume club takde prob lgsg ngan rules baru ni...
    aku igtkan city yg berbelanja besar gila babeng tu akan ade prob tapi dengan selamba rilek jer takde hal..
    cissss...

    ReplyDelete